Sociale Vaardigheidstraining (SoVa)
Sociale Vaardigheidstraining (SoVa)
SoVa is een afkorting van ‘sociale vaardigheden’. Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die betrekking hebben op de omgang en communicatie met anderen. Dit omvat een breed scala aan competenties. Voor veel kinderen zijn sociale vaardigheden essentieel om zich zelfverzekerd en gelukkig te voelen in interacties met leeftijdsgenoten en volwassenen. Bij EduXtra begrijpen we dat niet elk kind van nature sociaal vaardig is. Sommige kinderen kunnen het moeilijk vinden om contacten te leggen, hun gevoelens te uiten of zich aan te passen aan nieuwe sociale situaties. Daarom bieden wij een ondersteunende omgeving waarin kinderen de kans krijgen om hun sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.
Je kunt dit bij EduXtra ‘trainen’ door middel van Xtra Koken en/of een Rots en Water training.
Xtra Koken
Samen koken biedt een waardevolle kans om niet alleen maaltijden te bereiden, maar om ook sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerken. Communiceren over taken en verwachtingen is van wezenlijk belang tijdens het kookproces. Hierbij leren kinderen hoe ze hun gedachten en ideeën effectief kunnen verwoorden.
Daarnaast is koken een goede gelegenheid voor kinderen om instructies op te volgen en verantwoordelijkheid te nemen. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid, omdat ze zien dat ze in staat zijn om een taak van begin tot eind uit te voeren. Wanneer ze een recept volgen, leren ze om te plannen en organiseren. Het in kaart brengen van de benodigde ingrediënten en het tijdig bereiden van verschillende (tussen)gerechten zijn uitdagingen waar organisatievaardigheden voor nodig zijn.
Niet alles gaat altijd zoals gepland in de keuken. Door samen te koken, leren kinderen adequaat te reageren op tegenslagen, zoals een mislukte saus of het vergeten van een ingrediënt. Ze ontwikkelen de vaardigheid om kalm te blijven en oplossingen te vinden voor onverwachte situaties.
Rots en Water training
De Rots en Water training is een training om de sociale vaardigheden van kinderen en jongeren te versterken. Het is gericht op het ontwikkelen van een reële zelfbewuste houding, waardoor zij beter in staat zijn om met sociale situaties om te gaan. Het kan sociale problemen, zoals pesten, conflicten, uitsluiting en meeloopgedrag voorkomen of verminderen. Het biedt een manier om verscheidene vaardigheden te ontwikkelen. Denk hierbij aan het aangeven van grenzen. Deze vaardigheid helpt kinderen om te leren wat ze wel en niet acceptabel vinden in interacties met anderen. Dit is essentieel om respectvolle relaties op te bouwen.